Niewłaściwa temperatura posiłku – to wbrew pozorom częsty zarzut stawiany barom czy restauracjom. Jak uniknąć wtopy związanej z podaniem klientowi zimnego dania? Kluczowe jest właściwe wyposażenie zaplecza. Nie powinno na nim zabraknąć specjalnych, podgrzewających jedzenie bemarów.
Co wpływa na ocenę restauracji przez klienta?
W gastronomii od zawsze panuje spora konkurencja. Lokale prześcigają się w nowych propozycjach w menu czy w wystroju wnętrz. Każdy chce przykuć uwagę potencjalnego klienta i zachęcić go do odwiedzin.
Kiedy uda się osiągnąć ten cel, nie można zawieść oczekiwań osoby odwiedzającej lokal. Warto zadbać o odpowiednią obsługę, a przede wszystkim o to, by danie było świeże i smaczne. Nie bez znaczenia jest także temperatura: nawet starannie dobrane składniki i ciekawe połączenia smakowe nie pomogą, jeśli danie, które powinno być serwowane na ciepło, będzie zimne.
W jaki sposób działają bemary grzewcze?
Chcąc serwować zawsze ciepłe, smaczne dania, ma się do wyboru dwie opcje: przygotowywanie wszystkiego na bieżąco lub inwestycja w odpowiedni sprzęt. Pierwsze rozwiązanie to spore ryzyko, że klient straci cierpliwość, bardzo długo oczekując na swój posiłek.
Dlatego znacznie lepiej zainwestować w bemary grzewcze. To specjalne urządzenia, które są powszechnie wykorzystywane w gastronomii: w restauracjach, barach, jadłodajniach, ale też w hotelach, szpitalach czy cateringu. Bemar przypomina stalowe naczynie, w którym umieszcza się jedzenie. Za pomocą pary wodnej lub termostatu utrzymuje stałą temperaturę posiłku, dzięki czemu ten jest w każdej chwili gotowy do podania: ciepły, świeży i smaczny.
Gdzie kupić profesjonalne bemary do lokalu gastronomicznego?
Jeśli bemar grzewczy ma dobrze spełniać swoją funkcję, musi być solidny, wyprodukowany zgodnie z najnowszą technologią. Tego rodzaju sprzęt najlepiej zakupić w hurtowni gastronomicznej, która zagwarantuje jakość i profesjonalizm urządzenia.
Trzeba pamiętać, że na rynku dostępne są bemary grzewcze różnego rodzaju: m.in. wolnostojące, nastawne i jezdne. Każdy ma nieco inną funkcję – warto przed zakupem zastanowić się, jaki w danym lokalu sprawdzi się najlepiej. Istotna jest także wielkość bemaru czy zastosowany sposób ogrzania: para wodna lub wbudowany termostat.