Biszkopt ma w kuchni szerokie zastosowanie, ponieważ świetnie nadaje się jako spód do tortów i innych ciast. Istnieje wiele szkół jego pieczenia, a każda gospodyni ma swój własny sposób. Jeśli pragniesz opracować swój własny, koniecznie skorzystaj z kilku wskazówek!
Dokładne przesianie mąki
Mąka tylko z pozoru ma zawsze jednolitą strukturę. Wystarczy starannie ją przesiać, aby przekonać się, że na sitku pozostanie sporo zanieczyszczeń. Ten zabieg sprawia również, że mąka będzie odpowiednio napowietrzona. Jeśli biszkopt ma być naprawdę puszysty i delikatny, przed jego pieczeniem nie możesz pominąć tej czynności! W przeciwnym razie ciasto odpowiednio nie wyrośnie.
Składniki w temperaturze pokojowej
Przygotowując biszkopt na szybko, niekiedy zapomina się o bardzo ważnej zasadzie: wszystkie wykorzystywane składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Część z nich przechowuje się w lodówce, dlatego zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, wyciągnij je na zewnątrz. Najlepiej jeśli spędzą w temperaturze pokojowej około pół godziny. W przeciwnym razie ciasto może okazać się zakalcem.
Nie bój się eksperymentować
Nie istnieje wyłącznie jeden przepis na udany biszkopt, a ciasto ma wiele wariantów. Nie bój się próbować kolejnych spośród nich, aby przełamać monotonię. Jednym z ciekawszych pomysłów jest biszkopt czekoladowy. Do ciasta wystarczy dodać odpowiednią ilość gorzkiej czekolady dobrej jakości, takiej jak czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel. To dobry wybór, jeśli biszkopt ma być składnikiem czekoladowego tortu.
Co nagle, to po diable
Często popełnianym błędem w trakcie pieczenia biszkoptu bywa niecierpliwość. Ciasto, zależnie od swojej wielkości, musi spędzić w piekarniku określony czas. Tego procesu nie wolno przyspieszać poprzez podwyższenie temperatury, która powinna wynosić maksymalnie 170 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie uzyskasz tylko mocno przypieczony spód i niedopieczony środek ciasta.
Unikanie miksera
Chcąc przyspieszyć przygotowywanie biszkoptu, sięgamy niekiedy po mikser. Jednak jeśli chcesz, aby Twoje ciasto naprawdę wyrosło i było delikatne, wszystkie składniki musisz wymieszać ręcznie. Korzystanie z miksera doprowadza do opadnięcia biszkoptu, a w ekstremalnym przypadku – powstania zakalca.
Więcej sekretów przygotowywania idealnego ciasta biszkoptowego znajdziesz pod adresem:
https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/.