Badanie moczu to jedno z najbardziej podstawowych badań laboratoryjnych. Wykonuje się je, by poznać ogólną kondycję organizmu i dowiedzieć się więcej na temat funkcjonowania układu moczowego. Bywa, że na wyniku pojawia się tajemnicza informacja o szczawianach wapnia w moczu. Czym są i co należy o nich wiedzieć?
Szczawiany wapnia
Szczawiany to nic innego jak maleńkie kryształki zbierające się w naszym moczu. Jeżeli występują w niewielkich ilościach, nie budzą niepokoju, ale wykryte w ilościach znacznie przekraczających normę mogą przysporzyć nie lada problemu.
Aby w drogach moczowych powstały szczawiany wapnia, potrzebne są pewne czynniki, które powodują ich krystalizację np. nadmiar magnezu lub wapnia, a także kwaśne pH. W takim środowisku szczawiany nie rozpuszczają się prawidłowo, co doprowadza do powstawania złogów tzw. kamieni nerkowych.
Jak chronić układ moczowy?
Jeżeli masz predyspozycję do gromadzenia się szczawianów wapnia w moczu, powinieneś wdrożyć odpowiednią, lekkostrawną dietę. Należy też przyjmować dużą ilość płynów, aby zapobiec powstawaniu złogów w nerkach.
Zalecenia dietetyczne:
- Regularne posiłki – 5-6 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu jedzone bez pospiechu.
- Posiłki – gotowane w wodzie, na parze, pieczone lub duszone bez tłuszczu.
- Błonnik – do codziennej diety należy włączyć produkty bogate w błonnik, np. produkty zbożowe pełnoziarniste, surowe warzywa i owoce.
- Należy zrezygnować z używek.
- Rezygnujemy również z produktów bogatych w szczawiany np. szczaw, rabarbar itp.
- Codziennie pijemy dużą ilość płynów.
Zalecane produkty:
- Produkty zbożowe z mąki pełnoziarnistej (maki, pieczywo).
- Kasze (gryczana, perłowa, jęczmienna czy pęczak).
- Ryż (dziki, brązowy).
- Płatki (kukurydziane, owsiane).
- Masło surowe.
- Olej słonecznikowy, rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek.
- Warzywa np. kalafior, dynia, szparagi, ogórki, rzodkiewki, papryka, pieczarki, kukurydza.
- Owoce np. truskawki, czereśnie, wiśnie, jabłka, owoce jagodowe, arbuz, gruszki.
- Przyprawy – wszystkie zioła.
- Słodycze – miód.
- Napoje – duże ilości wody mineralnej, herbatki i soki owocowe, kawa zbożowa.
Produkty, które należy ograniczyć lub całkowicie z nich zrezygnować:
- Produkty pszenne i ryż.
- Kasza manna.
- Ograniczyć należy ziemniaki, marchewkę, buraki, pomidory, wszystkie rodzaje warzyw kapustnych.
- Zakazane całkowicie natomiast są wszystkie produkty ze szczawianami tj. szpinak, rabarbar, szczaw, kiszonki i koncentraty sosów i zup.
- Ograniczyć należy także wszystkie produkty mleczne – mleko, jogurty, sery itp.
- Zrezygnujmy całkowicie z konserw rybnych, a resztę ryb jedzmy w ograniczonych ilościach.
- Ograniczmy spożywanie mięsa.
- W ograniczonych ilościach spożywajmy jajka i cukier.
- Słodycze są całkowicie zakazane.
- Zrezygnujmy także całkowicie z mocnych herbat i kawy naturalnej.
Stosując się do powyższych zaleceń oraz przyjmując odpowiednie preparaty, możemy zmniejszyć ryzyko gromadzenia się szczawianów wapnia w moczu. I, co za tym idzie, uchronić się przed bolesnym atakiem kolki nerkowej!